پنج چالش مهم اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۵ با ترامپ
به گزارش خبرنگار بین الملل اتاق تجارت ؛ سایت “دویچه وله” در گزارشی به مهمترین چالشهای اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۵ پرداخته و به تأثیرات سیاستهای دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، در کنار جنگهای تجاری، افزایش قیمتها و موضوعات پیچیدهای مانند مهاجرت و درگیریهای نظامی اشاره کرده است.
دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ
احتمالا غیرقابل پیشبینی بودن، عامل اصلی هدایت رویدادها در سال ۲۰۲۵ و پس از آن خواهد بود. و تقریبا همه اینها به دست یک نفر، دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب بزرگترین اقتصاد جهان، رقم خواهد خورد.
سیاست “اول آمریکا” ترامپ، بسیار فراتر از مرزهای کشورش خواهد رفت. و هوسهای ترامپ، نظام جهانی را آنگونه که میشناسیم، تغییر شکل خواهد داد.
رفاه، جهانی شدن و جنگهای دور، تا حد زیادی در واشنگتن دی سی تعیین خواهند شد. و این موضوع جدیدی نیست، اما آنچه این بار جدید است، وضعیت عدم قطعیت و سطح هرج و مرجی است که ممکن است این تصمیمات را احاطه کند.
ترامپ در همکاریهای بینالمللی تردید کرده و متحدان و ناتو را دست کم گرفته است. ائتلافهای تجاری جدید و آمریکای منزوی، ممکن است به پیامدهای غیرمنتظرهای منجر شود. همچنین فقدان رهبری آشکار آمریکا، راه را برای کشورهایی مانند چین، هند و روسیه برای پر کردن خلاءهای نظامی، سیاسی و اقتصادی باز خواهد کرد.
تعرفههای گمرکی، جنگهای تجاری و افزایش قیمتها
تعرفههای گمرکی، شرکتهایی را که دوست دارند برای آینده برنامهریزی کنند، نگران میکند و توضیح میدهد که ترامپ از تعرفهها به عنوان راهی برای مجازات کشورها به دلیل کسری تجاری تمجید میکند. او در ماه اکتبر گفت: “کلمه تعرفه گمرکی زیباترین کلمه در فرهنگ لغت است.”
در طول مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۲۴، ترامپ تهدید کرد که از روز اول ریاست جمهوری خود، تعرفه گمرکی فراگیر بین ۱۰ تا ۲۰ درصد را بر تمام کالاهای وارداتی به ایالات متحده و تا ۶۰ درصد بر کالاهای چینی اعمال خواهد کرد.
ترامپ اخیرا این موضوع را اصلاح کرده و تعرفه گمرکی ۲۵ درصدی را برای تمام کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا و تنها ۱۰ درصد برای کالاهای چینی در نظر گرفته است. مکزیک وعده داده است که تعرفه متقابل اعمال کند، در حالی که چین نیز ممکن است همین کار را انجام دهد. جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، در تلاش برای جلوگیری از این موضوع، به فلوریدا سفر کرد و با ترامپ دیدار کرد.
برای شرکتهایی که زنجیره تامین جهانی دارند، تشدید تعرفههای گمرکی خبر بدی خواهد بود. این تعرفهها به همسایگان آمریکا آسیب میرساند و احتمالا منجر به فروپاشی توافقنامه ایالات متحده، مکزیک و کانادا، توافقنامه تجارت آزاد حاصل شده در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، خواهد شد.
در حال حاضر حدود ۸۰ درصد از صادرات مکزیک و بیش از ۷۵ درصد از صادرات کانادا به ایالات متحده میرود. بیش از نیمی از واردات میوه و سبزیجات آمریکا از مکزیک است و ایالات متحده چوب و میلیونها بشکه نفت خام را روزانه از کانادا وارد میکند.
در نهایت، خریداران آمریکایی از افزایش قیمتها آسیب خواهند دید و ممکن است با کمبود کالا مواجه شوند. برخی ادعا میکنند که ترامپ از تهدید تعرفههای گمرکی به عنوان ابزاری برای مذاکره استفاده میکند، اما چنین تهدیدی ممکن است به سرعت به تلافی منجر شود و به سرعت به یک جنگ تجاری جهانی تبدیل شود.
مهاجرت در سراسر جهان
تنها کالاها نیستند که ممکن است با موانع واقعی مواجه شوند. مهاجرت جهانی نیز به طور فزایندهای با موانع واقعی روبرو خواهد شد. رهبران در سراسر جهان احساس میکنند که باید با اتخاذ مواضع سختگیرانهتر در قبال مهاجران، نشان دهند که بر مرزهای خود کنترل دارند و این امر جهان را کمتر باز و پویا خواهد کرد.
در طول مبارزات انتخاباتی آمریکا، جمهوریخواهان در برنامه حزب جمهوریخواه سال ۲۰۲۴ وعده “اجرای بزرگترین عملیات اخراج در تاریخ آمریکا” را دادند، ایدهای که ترامپ به آن پایبند است.
علاوه بر اخراجها و اقدامات سختگیرانهتر در امتداد مرز با مکزیک، او در مصاحبهای در اوایل دسامبر متعهد شد که به اعطای تابعیت خودکار به هر کسی که در ایالات متحده متولد میشود، پایان دهد.
رئیس جمهور آمریکا در مورد مهاجرت غیرقانونی از قدرت زیادی برخوردار است، اما بیشتر پیشنهادات او در دادگاهها به پایان خواهد رسید. او همچنین این توانایی را دارد که با تعیین سقف برای تعداد پناهندگان یا دشوارتر کردن اخذ ویزا یا کارت اقامت دائم “گرین کارت”، روند مهاجرت قانونی را پیچیده کند.
اخراج مهاجران – یا بازگرداندن آنها به وطنشان – تأثیر غیرمستقیمی بر بازار کار کشور خواهد داشت. ممکن است محصولات کشاورزی فاسد شوند و کارآفرینان شروع به راهاندازی کسب و کار خود در کشورهای دیگر کنند.
تشدید کنترل مرزهای مکزیک بر افرادی که از آمریکای لاتین، به ویژه کشورهایی مانند کوبا، هائیتی و ونزوئلا میآیند، تأثیر خواهد گذاشت.
ایالات متحده تنها کشوری نیست که موضع خود را در قبال مهاجرت سختگیرانهتر میکند. اتحادیه اروپا متعهد شده است که اقدامات علیه مهاجرت غیرقانونی را تشدید کند. ایتالیا در تلاش است تا مشکل پناهندگان در آلبانی را حل کند و مهاجرت موضوع بزرگی در انتخابات آینده آلمان خواهد بود.
جنگ در اوکراین، خاورمیانه و فراتر از آن
با نزدیک شدن به سال ۲۰۲۵، جهان شاهد درگیریهای مسلحانه متعددی است. این جنگها باعث ویرانی و فجایع انسانی شدهاند و همچنین هزینههایی را به همراه دارند که میتوانست به روشهای پربارتر سرمایهگذاری شود.
ترامپ ادعا میکند که جنگ روسیه در اوکراین را ظرف ۲۴ ساعت پایان خواهد داد. او میتواند بودجه آمریکا را که از زمان حمله سه سال پیش، این کشور را سرپا نگه داشته است، مسدود کند. از آنجایی که ایالات متحده بزرگترین حامی اوکراین است، این موضوع ممکن است اوکراین را برای نشستن بر سر میز مذاکره تحت فشار قرار دهد.
جنگ اسرائیل علیه حماس در غزه که اخیرا به لبنان نیز کشیده شده است، همچنان ادامه دارد و ممکن است در آینده گسترش یابد. در آسیا، چین همچنان ادعاهای خود را در مورد تایوان که از تهاجم قریبالوقوع میترسد، ادامه میدهد.
برای دههها، رهبری آمریکا به ایجاد تعادل در عرصه جهانی کمک کرده است. اما ترامپ در این مورد تردید کرده است. اگر آمریکا از دفاع از متحدان خود خودداری کند، دههها سیاست به هدر خواهد رفت. این نظام جهانی جدید ممکن است ایران یا کره شمالی را برای آزمایش مرزهای اقدامات نظامی خود تشویق کند.
آیا جهش هوش مصنوعی بالاخره از راه میرسد؟
راهاندازی “چت جی پی تی” توسط شرکت “اوپن ای آی” در پایان نوامبر ۲۰۲۲، به منزله آغاز استفاده گستردهتر از هوش مصنوعی بود. چند هفته بعد، تعداد کاربران آن به ۱۰۰ میلیون نفر رسید.
با این حال، هوش مصنوعی در تغییر زندگی کارگران عادی و مشاغل کند بوده است. استفاده از این فناوری در صنعت داروسازی یا پشتیبانی از دفاع نظامی، کار دشواری است. شرکتها باید سیاستهای روشنی در مورد چگونگی و زمان استفاده از هوش مصنوعی تدوین کنند و کارکنان خود را به استفاده از آن تشویق کنند.
برای همگام شدن با پیشرفتها، ارائهدهندگان هوش مصنوعی به طور قابل توجهی در مراکز داده عظیم سرمایهگذاری میکنند. برای راهاندازی این مراکز و خنک نگه داشتن آنها، به مقادیر زیادی برق نیاز دارند. شرکت مایکروسافت از طرحهایی برای راهاندازی مجدد یک نیروگاه هستهای در پنسیلوانیا حمایت میکند، در حالی که گوگل برای تامین انرژی مراکز داده خود به راکتورهای هستهای کوچک متکی است.
آیا سال ۲۰۲۵ سالی خواهد بود که هوش مصنوعی بالاخره به عاملی محوری که حامیانش وعده داده بودند، تبدیل شود یا خیر و تاکید میکند که سرمایهگذاران، خالقان و کاربران باید منتظر بمانند تا ببینند آیا همه این برق ارزشش را دارد یا خیر.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰