تاریخ انتشار : یکشنبه 9 بهمن 1401 - 13:49
377 بازدید
کد خبر : 259

مهندس حسین کنعانی

الزامات ساخت بتن

الزامات ساخت بتن

الزامات ساخت بتن ،بتن ریزی و شرایط نگهداری بتن با توجه به شرایط محیطی در این مقاله در رابطه با چگونگی درست کردن بتن ، اجزای تشکیل دهنده بتن، نگهداری و عمل اوری بتن با توجه به شرایط محیطی را به صورت مختصر و جامع بررسی میکنیم . اجزای تشکیل دهنده بتن بتن از سنگدانه

الزامات ساخت بتن ،بتن ریزی و شرایط نگهداری بتن با توجه به شرایط محیطی

در این مقاله در رابطه با چگونگی درست کردن بتن ، اجزای تشکیل دهنده بتن، نگهداری و عمل اوری بتن با توجه به شرایط محیطی را به صورت مختصر و جامع بررسی میکنیم .

اجزای تشکیل دهنده بتن

بتن از سنگدانه ، اب ، سیمان و مواد افزودنی تشکیل شده است که با توجه به عیار بتن مقدار اجزای تشکیل دهنده ان متفاوت است و با توجه به نوع بتن به ان مواد افزودنی اضافه میشود ، که عیار بتن را مهندس محاسب در نقشه ها با توجه به طراحی در اختیار ما قرار می دهد .

سنگدانه

یکی از اجزای تشکیل دهنده بتن سنگدانه ها هستند ،که سنگ دانه های مورد استفاده در بتن درشت دانه ها و ریز دانه ها هستند ، که این سنگدانه ها می توانند طبیعی و بازیافتی باشند . سنگ دانه های طبیعی از طبیعت قابل استخراج هستند و سنگ دانه های بازیافتی حاصل از خرد شدن قطعات بتنی بدون فولاد هستند که باز فراوری می شوند ، و می توان ان را در بتن سازه ای مصرف نمود و باید شرایط و ضوابط ایین نامه بتن ایران ” ابا “را داشته باشد .

آب مصرفی

یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده بتن اب است . که اب مصرفی برای عمل اوری بتن باید عاری از هر گونه مواد یا محلول هایی باشد که کارایی بتن را مختل کند . ضوابط ان در استاندارد ۱۴۷۴۸ ارائه شده است .
به طور کلی اب مورد قبول در بتن باید بدون مزه ، بو، رنگ ان صاف و شفاف باشد و میزان پ هاش (خاصیت اسیدی) باید بین ۵ تا ۸.۵ باشد .

سیمان

سیمان مصرفی در بتن باید ، با توجه به مقاومت مورد نظر شرایط محیطی و ابعاد سازه انتخاب شود . که با توجه به مقررات ملی ساختمان مبحث نهم دو نوع گروه بندی برای سیمان در نظر گرفته شده که گروه اول باتوجه به استاندارد امریکا است . و گروه دوم با توجه به استاندارد اروپا است ، که در ان نوع سیمان و تیپ بندی ان توضیح داده شده است .

مواد افرودنی

ما برای افزایش کارایی بتن مجاز هستیم ، که در بتن از افزودنی های مجاز به استفاده از کنیم . که مواد افزودنی موجب اصلاح بعضی از خواص بتن تازه یا سخت شده می گردند ، که این مواد با توجه به نوع بتن و کارایی ان به بتن افزوده می شوند.

درست کردن بتن

توجه داشته باشیم در درست کردن بتن باید از مصالح با کیفیت استفاده کنیم و استفاده از مصالح الوده و فاسد در بتم مجاز نمی باشد . که در “ابا” به تفسیر در این رابطه توضیح داده شده است.

بتن ریزی

در هنگام بتن ریزی باید قبل از شروع بتن ریزی داخل قالب ها را بررسی کنیم، که داخل قالب ها باید عاری از هرگونه مواد اضافی مانند خرده مصالح ساختمان و خاک باشد و میلگرد ها باید عاری از روغن حاصل از روغن کاری قالب ها باشد ، که در صورت مشاهده این موارد باید پاکسازی شود و اگر در فصل سرما بتن بتن ریزی میکنیم داخل قالب ها اگر یخ زده باشد ، باید ان ها را پاک کنیم و اب ازاد داخل قالب ها را باید جمع اوری کنیم .

توجه داشته باشید اگر بتن در حال ریخته شدن در تماس با مصالح بنایی باشد ، باید مصالح بنایی را از اب اشباع کنیم تا اب بتن از دست نرود و استفاده از لوله های الومینیمی در پمپ کردن بتن مجاز نمی باشد .

در نظر داسته باشیم ؛ برای کاهش اسلامپ بتن و روان کردن مجدد بتن ، قبل از خروج بتن از مخلوط کن مجاز است . و نظر مهندس ناظر را باید در این مورد کسب کنیم .

در عملیات بتن ریزی باید نظارت لازم را روی عوامل اجرایی داشته باشیم ، تا به گونه بتن ریزی را انجام دهند ، تا از جدا شدن سنگ دانه ها از هم جلوگیری شود. بتن ریزی باید به صورت یکپارچه انجام شود ، اگر در چند مرحله انجام می شود باید محل های درز سرد با توجه به نظر طراح و ناظر پروژه قبل ازشروع بتن ریزی تعیین و به عوامل اجرایی محل درز نشان داده شود.

عمل اوری بتن

در عمل اوری بتن برای کسب روند مقاومت ، حداقل دمای محیط ۱۰ درجه باشد . که معمولا در پروژه های ساختمانی ما عمل اوری به روش متوسط رو انجام می دهیم. محیط بتن ریزی شده باید ۷ روز پس از بتن ریزی مرطوب نگه داشته شود و از تبخیر اب بتن جلوگیری به عمل اید.

بتن ریزی در هوای سرد

اگر دمای محیط ما از ۵ درجه سلسیوس کمتر باشد ، باید در بتن ریزی برای جلوگیری از یخ زدگی و شرایط مناسب برای کسب مقاومت بتن ، تمعیدات خاصی را برای عمل اوری در نظر بگیریم. که در ” ابا ” در مورد ان توضیح داده شده است .
بتن ریزی زیر دمای منفی ۱۵ درجه ممنوع است .

بتن ریزی در هوای گرم

اگر دمای هوا بیشتر از ۳۲ درجه سلسیوس باشد ، برای کاهش دمای بتن در زمان ریختن باید تمهیدات خواصی را در نظر بگیریم تا از ایجاد ترک در بتن جلوگیری کنیم. که ضوابط ان در” ابا ” توضیح داده شده است .

من حسین کنعانی در کنار شما هستم تا تجربیات خود را در زمینه اجرا و ساخت ساختمان با شما به اشتراک بزارم تا در بالا بردن سطح کیفیت ساخت و ساز با هم سهیم باشیم.

امیدوارم مطالب فوق برای شما مفید بوده باشد.

(حرفه ای باشیم ، حرفه ای اجراکنیم)

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.