تاریخ انتشار : یکشنبه 14 اسفند 1401 - 17:55
436 بازدید
کد خبر : 406

مهندس حسین کنعانی

مهمترین روش های اجرای سقف کاذب با کناف کاری 

مهمترین روش های اجرای سقف کاذب با کناف کاری 

مهمترین روش های اجرای سقف کاذب با کناف کاری کناف کاری یک نوع سیستم ساخت و ساز خشک محسوب می شود که از صفحات گچی روکش دار ، پروفیل های گالوانیزه سرد نورد شده ، ادوات اتصال و مصالح درزگیری تشکیل شده است. مزایا و معایب عمل کرد لرزه ای مناسب (ساختار کناف به خوبی

مهمترین روش های اجرای سقف کاذب با کناف کاری

کناف کاری یک نوع سیستم ساخت و ساز خشک محسوب می شود که از صفحات گچی روکش دار ، پروفیل های گالوانیزه سرد نورد شده ، ادوات اتصال و مصالح درزگیری تشکیل شده است.

مزایا و معایب

  1. عمل کرد لرزه ای مناسب (ساختار کناف به خوبی می تواند در مقابل نیروهای زلزله در امتداد عمود بر صفحه خود مقاومت کند و برای مناطق لرزه خیز توصیه می شود )
  2. کاهش بار مرده ساختمان (وزن کم مصالح ساختار کناف باعت می شود بار مرده ساختمان کاهش پیدا کند)
  3.  سرعت اجرای بالا
  4.  اجرای آسان
  5.  قابلیت ترمیم سریع
  6.  انعطاف معماری
  7.  قابلیت اجرا روی کف تمام شده
  8.  عدم نیاز به پیش بینی اویز در سقف

صفحات روگش دار گچی ( گچ برگ)

این صفحات دارای هسته گچی می باشند و سطوح و لبه طولی آن ها با کاغذ مخصوص پوشانده شده است ، که انواع این گچ برگ ها به شرح زیر است.

  1. پنل گچی ساده آر جی (روگش کرم رنگ )
  2. پنل گچی مقاوم در برابر رطوبت ام آر (روکش سبز رنگ )
  3. پنل گچی مقاوم در برابر حریق اف آر (روکش صورتی رنگ)
  4.  پنل گچی مقاوم در برابرحریق و رطوبت اف ام (روکش سبز رنگ با مهر قرمز )

اتصالات مورد استفاده در اجرای کناف

  1. اتصال با مقطع ناودانی (یو)
  2. اتصال با نبشی (ال)
  3. آویز ها
  4. برلکت
  5. سازه های سپر (تی)شکل

پیچ ها

برای اتصال و نصب از پیچ ها استفاده می شود .

  1. پیچ سازه به پنل
  2. پیچ سازه به سازه

پیچ سازه پنل نوک تیز و فاصله گام آن کم می باشد و پیچ سازه به سازه سر مته دار است.

نوار های درزگیر کناف 

این نوار ها از جنس مش فایبر گلاس کاغدی هستند و برای مسلح کردن محل درزگیری و جلوگیری از بوجود آمدن ترک در محل درزها استفاده می شود.

نوار چسب جدا کننده کناف (ترم فیکس)

این نوار ها برای اتصال دو ساختار غیر هم جنس به یکدیگر استفاده می شود و برای جلوگیری از به وجود آمدن ترک در محل درزها استفاده و جنس این نوار ها از کاغذ روغنی است . پشت این نوارها یک لایه چسب به پهنای ۱ سانتی متر وجود دارد .

پرایمر زیر رنگ کناف 

این پرایمر ها جهت پذیرش پوشش نهایی نظیر رنگ روغنی ، کاغذ دیواری ، سنگ و کاشی باید روی گچ برگ ها زده شود .

بتونه درزگیر کناف

برای درزگیری صفحات روکش دار گچی به کار می رود و این بتونه به همراه نوار درزگیر اجرا می شود.

انواع سقف های کاذب

سقف های کاذب را می توان به صورت دو طرفه و یک طرفه اجرا کرد که باید در اجرای آن الزاماتی را رعایت کنیم ، که به شرح زیر است.

دو طرفه

سازه باید به صورت شبکه های ۱۰۰ در ۶۰ اجرا شود و این روش عمل کرد بالایی دارد. در نظر داشته باشید این ابعاد برای ساختمان های مسکونی معمولی می باشد اگر اهمیت ساختمان وکاربری ساختمان متفاوت باشد الزامات بیشری باید رعایت شود.
یک طرفه: باید برای اجرای این روش محدودیت های زیر را رعایت کرد

  1. سطح سقف کمتر از ۵۰ متر مربع باشد
  2. دهانه کمتر از چهار متر
  3. ارتفاع آویز کمتر از ۵۰ سانتی متر
  4. سقف کاذب بدون شکست

ابزار زنی روی کناف

ابزارزنی به روش خشک

ابزارهای پیش ساخته از جنس پلی اورتان و پلی استایرن را می توان با چسب چوب نصب کرد.

ابزارزنی به روش تر

ابتدا نوار چسب جدا کننده (در صورت وجود درز) در یک یا چند ردیف روی سطح اجرا و سپس با استفاده از ماله یا کاردک دندانه دار یک لایه بتونه درزگیری به صورت شانه ای در محدوده ابزار زنی اجرا و بعد از خشک شدن بتونه اقدام به ابزار زنی می کنیم.

نکات اجرایی سازه 

در اجرای سقف کاذب المان های ما به صورت باربر و غیر باربر اجرا می شوند که فاصله اولین سازه باربر از دیوار نباید بیشتر از ۱۰ سانتی متر و فاصله دیوار تا اولین آویز ۲۰ سانتی متر و فاصله آویزها از یک دیگر در عضوهای باربر ۶۰ سانتی متر و غیر باربر حداکثر ۱۰۰ سانتی متر باید رعایت شود.
اگر برای ایجاد بازشو ، سازه های اصلی را قطع کردیم باید سازه های کمکی و آویزهای اضافی برای حفظ یکپارچگی و ایستایی ساختار سازه استفاده کنیم.

نکات فنی نصب گچ برگ روی سازه

از وسط باید شروع به نصب و به حاشیه ختم شود و یا از یک کنج آغاز نمود و در هر امتداد طولی و عرضی به طور همگن پوشش کاری کرد که از بوجود آمدن خیز منفی جلوگیری شود . کلیه پنل ها باید به صورت حصیر چین اجرا شوند تا از ترک های طولی در یک امتداد جلوگیری شود.
اگر از سقف آویز با وزن زیاد گرفته می شود باید ساپورت های جداگانه گرفته تا از بوجود آمدن خیز منفی و ترک در سقف جلوگیری شود.

اجرای درز انقطاع

در سقف های با وسعت زیاد باید درزانقطاع در نظر گرفته شود حداکثر در هر ۱۵ متر از امتداد طولی یا عرضی و یا محل هایی که یک سقف کاذب با یک سقف کاذب در اثر شکست به هم میرسند باید درز انقطاع ایجاد شود.

اجرای باکس

اگر ارتفاع کمتر از ۶۰ سانتی متر و عمق از ۵۰ سانتی متر کمتر باشد نیاز به سازه گذاری نیست مگر اینکه به لحاظ اجرایی و طراحی ضرورت داشته باشد.
این باکس ها را به وسیله نبشی و با پیچ به هم متصل میکنیم.
در نظر داشته باشیم بعد از برش کاری باید با استفاده از دست گاه پخ زن با زاویه ۴۵ درجه اقدام به پپخ زنی کنیم.

ترمیم موضعی

برای ترمیم قسمت های آسیب دیده گچ برگ می توان قسمت آسیب دیده را به صورت اشکال منظم در آورده و یک سازه” یو” داخل آن قرار داد و گچ برگ جدید برش خورده را در محل برش خورده قرار داد و به سازه پیچ کرد.

برش و پخ زنی صفحات گچ برگ

می توان با استفاده از تیغ برش کناف و شمشه خط کشی انجام داد و با اره دستی یا دستگاه قواره بر صفحات را برش کاری کرد.
توجه داشته باشید که تمامی لبه های برش خورده باید قبل از نصب پخ خورده و پرداخت شوند و هنگام برش کاری نباید به روکش گچ برگ آسیب وارد شود.
برای پخ زنی باید از دستگاه پخ زنی استفاده کنیم و اگر به صورت دستی با تیغ این کا را انجام می دهیم ابتدا یک خط به اندازه ۴ میلی متر از لبه ترسیم می کنیم و با زاویه ۴۵ درجه آن را پخ می زنیم .
توجه داشته باشیم برای نصب فاصله بین دو صفحه باید ۲ میلی متر باشد و پهنای پخ از ۴ میلی متر تجاوز نکند . اگر دو لبه کنار هم قرار گرفته شده کارخانه ای باشد نیاز به پخ زنی نیست در صورتی که حتی یک لبه کارخانه ای نباشد باید هر دو لبه پخ زنی انجام شده و سطح آن پرداخت شود.

پیچ

برای نصب از پیچ های خودکار استفاده می کنیم و پیچ ها باید هم سطح پنل تمام شوند و نباید بیرون زدگی و ناخن گیری داشته باشند و پیچ باید به صورت عمود بر سطح پنل اجرا شود و کاغد پنل نباید آسیب ببیند بدلیل اینکه کاغد سطح روی پنل مانند واشر برای پیچ ها عمل میکند .

بتونه درز گیر و ماستیک کناف

برای تهیه بتونه از درزگیر کناف باید استفاده کنیم و برای هر ۱۰ کیلوگرم ۹ الی ۱۰ لیتر آب نیاز است ، پودر درز گیر را به آرامی به آن اضافه میکنیم و به مدت ۲ الی ۳ دقیقه صبر می کنیم تا اب روی سطح جذب شود تا به حالت خمیری در آید . سپس با کمچه تمیز هم میزنیم تا خمیری یک دست ایجاد شود.

برای تهیه ماستیک برای هر ۱۰ کیلوگرم به ۶ لی ۷ لیتر اب لازم است پودر را به آرامی اضافه میکنیم به مدت ۲ الی ۳ دقیقه صبر می کنیم تا آب جذب شود وسیله همزن برقی ۲ الی ۳ دقیقه مخلوط می کنیم تا خمیری و یک دست شود.

نکات فنی: قبل از اجرای ماستیک سطح باید عاری از هر گونه آلودگی و گرد و غبار باشد. مدت استفاده از خمیر بتونه و ماستیک ۴۵ الی ۲۲۰ دقیقه می باشد
پودر بتونه ۶ ماه پس از تولید تاریخ مصرف دارد و پس از باز شدن در مدت زمان ۷ روز باید مصرف شود
بعد از استفادخ از بتونه و ماستیک آن را داخل ضرف اصلی نباید برگردانیم چون باعث کاهش زمان مصرف می شود.هنگامیکه خمیر بتونه یا ماستیک سفت شود نمی توان به آن اب اضافه و هم زد در صورت این کار مواد غیر قابل استفاده می شود پس ملات را باید به اندازه مصرف درست کرد.

ترفند کارگاهی برای بررسی کیفیت بتونه

بتونه مناسب دارای قوام بوده و به کاردک می چسبد و شکل آن مانند ماست چکیده است. بتونه دخل آن نباید دانه دانه و بریده بریده باشد .
وجود گرد گچ روی بتونه یا سست بودن آن ناشی از نامناسب بودن زمان گیرش است.

پس از خشک شدن بتونه هنگام دست کشیدن روی آن حتی الامکان نباید گرد گچ روی دست مشاهده شود و هم چنیم می توان با ناخن روی بتونه کشید در این حالت بتونه باید مقاومت کافی در برابر سایش را داشته باشد. قبل از شروع رنگ امیزی می توان با یک اسفنج نم دار سطح بتونه را مرطوب کرد در این حالت نباید تورمی روی سطح بتونه مشاهده شود ( با این کار بتونه را آزمایش کردیم )

کنترل کار بعد از نصب

قبل از درز گیری تمام سطوح باید تمیز و عاری از هر کونه گرد وغبار باشد کلیه پیچ ها را باید بررسی کنیم تا بیرون زدگی نداشته باشند و لبه های برش خورده باید پخ زنی شده باشد . بیت صفحات باید ۲ میلی متر درز وجود داشته باشد

درزگیری لبه کارخانه ای

با اسفاده از کاردک یک لایه بتونه به پهنای ۱۰ سانتی متر و ضخامت ۳ میلی متر اجرا می شود در این مرحله حرکت کاردک باید عمود بر درز باشد بنحوی که بتونه بین دو درز نفوذ کند ، سپس نوار درز گیر را روی آن قرار می دهیم (دقت به نحنا نوار داشته باشیم) و پس از خشک شدن بتونه (۲۴ ساعت) یک لایه بتونه به پهنای ۲ سانتی متر و ضخامتی که نوار محو شود بر روی لایه قبلی اجرا و پس خشک شدن کامل با استفاده از ساب ماله ای سطح رو پرداخت می کنیم .

نکته: نوار درز گیر دارای نحنا است یک سمت آن محدب و سمت دیگر مقعر برای قرار دادن روی بتونه باید سمت محدب روی نوار قرار بگیرد و سمت مقعر روی بتونه قرار گیرد تا حباب های هوا کاملا از زیر نوار خارج شود.

درز گیری لبه های برش خورده

کلیه مراحل مانند کارخانه ای است با این تفاوت که پهنای لایه بتونه در مرحله دوم بتئنه کاری ۳۰ سانتی متر می باشد. بدلیل اینکه لبه ها از فابریکی در آمده است و نیاز به بتونه کاری با ضخامت بیشتر است.

بتونه در محل پیچ ها

بتونه در محل پیچ ها نیز اجرا می شود به این ترتیب با استفاده از کاردک ، بتونه را در جهت عمود کشیده و سپس با حرکت کاردک در جهت افقی و بتونه را جمع می کنمی و بعد از خشک شدن به وسیله ساب ماله ای پرداخت می شود
در صورتیکه بتونه در دو جهت متعامد کشیده نشود حفره در محل پیچ به خوبی پر نمی شود.

ماستیک

برای دست یابی به بهترین نتیجه در رنگ آمیزی از عملیات درزگیری یک لایه ۱ الی ۲ میلی متری با ماستیک روی تمام سطوح اجرا شود . این لایه موجب پوشش اعوجاج های احتمالی در کل کار می شود و سطح صاف و یکدستی بدست می آید (ضخامت قابل قبول طی یک یا چند مرحله کاری بدشت می آید)

پرایمر

برای دست یابی به چسبندگی و جلوگیری ازایجاد سایه روشن در رنگ های روغنی باید پرایمر مخصوص زده شود.

من حسین کنعانی در کنار شما هستم تا تجربیات خود را در زمینه اجرا و ساخت ساختمان با شما به اشتراک بزارم تا در بالا بردن سطح کیفیت ساخت و ساز با هم سهیم باشیم.

امیدوارم مطالب فوق برای شما مفید بوده باشد.

حرفه ای باشیم ، حرفه ای اجراکنیم

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.